De beste schaar voor een peuter

Peuter leert knippen

Een peuter leert knippen

Knippen is toch wel een van de motorische ontwikkelingen die voor mij als peuter en kleuter een nieuwe wereld hebben geopend. En niet alleen voor mij. Als je als peuter begint te knippen, komt je ineens in de wondere wereld van creëren en veranderen terecht. En natuurlijk knipt je peuter niet direct een 3d kerstkaart, want ook in de motorische ontwikkeling van het knippen zijn veel verschillende stappen die een peuter en kleuter doormaakt.

In dit blog leg ik je uit welke verschillende stappen in de motorische ontwikkeling een peuter en kleuter doormaakt als hij leert knippen.

Het begint allemaal bij de hand en de ontwikkeling hiervan. In grove lijnen geldt deze ontwikkeling ook voor hoe een peuter een potlood of krijt vasthoudt en hier mee werkt. In het begin pakt een peuter dingen veelal beet met de zogenaamde vuistgreep. Hierbij werkt de volle hand samen en de duim staat hier tegenover. De beweging die een hand kan maken is ‘open’ en ‘dicht’. Tot een jaar of 3 hebben de meeste peuters deze greep.

Ontwikkeling van de fijne motoriek bij een peuter

Als je kind graag wilt knippen, terwijl hij motorisch in deze ontwikkelingsfase is, zoek je naar een schaar die hier goed bij past. De peuterschaar stap 1 van Eberhard Faber sluit perfect aan op deze ontwikkeling. Dit is een perfecte eerste schaar voor een peuter. De schaar is zo gemaakt dat een peuter alleen zijn hand dicht en open hoeft te doen. Bij het dichtdoen geeft hij wat kracht (knijpen), de schaar opent door de veer weer vanzelf. Deze schaar is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. De peuterschaar stap 1 is verkrijgbaar in het rood en in het blauw.

Welke schaar is het beste voor een peuter?

Steeds meer lukt het een peuter controle te krijgen over het openen en sluiten van zijn hand en het doseren van kracht. Het is tijd voor de volgende stap. Bij deze kinderschaar doet de peuter zijn duim in het bovenste oog en een aantal vingers in het onderste. De beweging blijft hetzelfde, de hand gaat open en dicht. Een verschil met de schaar hiervoor: bij deze schaar maken de vingers de knipbeweging en niet meer de hele hand. Omdat leren knippen best een ingewikkeld klusje kan zijn heeft deze schaar iets handig: hij opent automatisch, nadat hij is dichtgeknepen. Deze stap 2 peuterschaar is de beste schaar voor een peuter die in deze ontwikkelingsfase is.

Ongeveer dezelfde werking heeft de zogenaamde ‘meeknipschaar. Doordat de hand van de volwassene over de hand van het kind schuift kun je samen knippen. De peuter hoeft de knipbeweging alleen maar te volgen. Je kunt hierbij mooi afwisselen in de hoeveelheid support die je als volwassene geeft. Van alle overnemen tot alleen maar bijsturen en alle varianten er tussen. Hier vind je de meeknipschaar.

Schaar voor peuters

 4,95

Op voorraad (kan nabesteld worden)

Zet op verlanglijst
Zet op verlanglijst
De beste peuterschaar

 4,95

Uitverkocht

Zet op verlanglijst
Zet op verlanglijst
Schaar voor peuter meeknipschaar

 4,95

Slechts 1 resterend op voorraad (kan nabesteld worden)

Zet op verlanglijst
Zet op verlanglijst

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontwikkelingsspeelgoed
Copyright © 2024Ontwikkelingsspeelgoed